Tweet |
CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, tarım ve hayvancılıkta uygulanan yanlış politikaları eleştirdi, çözüm önerilerini sundu. Ömer Fethi Gürer, “Türkiye, tarım ve hayvancılıkta sanayileşirse geleceğini kurtarır” dedi. Gürer çiftçi ve besicilerle görüştü. Tarım ve hayvancılıkta yaşanan sorunlara değindi. Et, süt ile yaşanan sıkıntılar yanında çiftçi sorunlarının katladığını ifade etti. ÇKS ve Tarsim dışı olan çiftçilerinde desteklenmesi gerektiğini belirtti. Kuraklık ve don riski ile 2018 yılında sorunların artabileceğini ifade eden Gürer yerel ve yerli olan ürün ve hayvan ile sorunların çözüleceğini ifade etti.
MERA ALANLARI AZALDI
Hayvancılığın gelişimi için girdi fiyatlarının düşmesi gerektiğini söyleyen Gürer, yem sorunun da önemine değindi. Cumhuriyet’in ilk yıllarında toprakların yüzde 56’sının mera alanı iken bugün bu oranın yüzde 14’ler seviyesine indiğini söyleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, mera alanları korunmalı, ıslah edilmeli, Mera alanlarının yetersiz olması nedeniyle besiciler yılın 12 ayı, hayvanları kapalı alanda beslemek zorunda kalıyor. Sürekli hazır yem tüketiliyor. Yem fiyatları arttıkça maliyet katlıyor. Verimli mera alanlarımızı yok ede ede bu duruma geldik. Mera alanları başka amaçlar için tahsis edilmiş ya da ıslah edilmediği için yok olma noktasına gelmiş, böyle olunca 12 ay boyunca yem tüketilmesi hayvancılığın yapılmasını zora sokuyor” şeklinde konuştu.
SAMANI DA İTHAL EDİYORUZ
Gürer Hükümetin sürekli bir tarım politikası olmadığını, bakan değiştikte arayışın değiştiğini, sorunların AKP hükümetinde zirve yaptığını belirtip, ”Sapı kısa buğday ekip daha çok verim almak isterken samansız kaldık. Her alanda plansızlık almış başını gidiyor. Hesapsız kitapsız işler yapılıyor, kısa saplı buğdayın yaratacağı saman açığı düşünülmemiş, böyle ekim yapıldığı için Türkiye’nin samanı bile ithal eder duruma geldi, tarımda hayvancılıkta ciddi sorun yaşıyoruz. Et sorun, süt sorun, ürün sorun. Tohum ithal, ilaç ithal, gübre ithal, et ithal, saman ithal. Türkiye’nin tarımda hayvancılıkta stratejik olarak hangi noktada olması konusunda kafaların netleşmesi lazım. Serbest piyasa ekonomisiyle birlikte daha büyük çiftliklerin önü açıldı. Yabancıların da bu alanda yer almasından sonra çözümü burada aradık. Oysa Türkiye gibi nüfusu 80 milyona dayanmış bir ülkede bizim köylerimizi ayağa kaldırmamız gerekiyor. Köyler bu sebeplerden dolayı boşaldı. Eğer bizler aile tipi işletmelere dönersek hayvancılığı ve aile tipini de geliştirirsek bu ülkenin sorunlarını çözer ithal etmez ihraç ederiz. Tarımda yurtdışına ihracat yapıldığı söyleniyor ama buğdayı ithal ediyoruz. İthal edilen buğdayı işleyip un haline getirdikten sonra unu ihraç ettiğimizi söylüyorlar. Bu anlamda üretmez iseniz yok olursunuz” dedi.
BOŞALAN KÖYLERİ ŞEHİR HAVASI
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Köylerimiz şehir olsun dediler su deposuna varıncaya kadar taş döşediler parke yaptılar. İyi güzelde köyde yaşam bitiyor önce köyde yaşayanı köyde kalması için teşvik lazımdı. Gençlerimiz çiftçilik ve hayvancılığa özendirilmeli idi. Köylerimizde nerede ise elinde bastonu olanlardan başka kimse kalmadı. Köy okulları boşaldı. Tarım yapılabilecek alanlarda besicilik yapılacak alanlarda o desteği sağlamazsanız teşvikleri doğru kişilere vermezseniz kâğıt üzerindeki planları yaşama gerçekçi biçimde aktaramazsınız. Bundan sonra da dışa muhtaç hale gelirsiniz” açıklamasında bulundu.
NİĞDE TARIM DESTEKLERİNDEN YARARLANAMIYOR
Niğde’nin tarım ve hayvancılıktaki teşviklerden yeterinde faydalanamadığına da dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Niğde patateste Türkiye birincisi. Lahanada Türkiye ikincisi. Elmada Türkiye üçüncüsü. Kuru Fasulyede Türkiye dördüncüsü ama Niğde Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Projesine alınmıyor. Niğde gibi bir tarım bölgesi olarak kabul edilmiyor. Lisanslı depoculuk yapılan iller içine de Niğde alınmıyor. Uzmanlar Niğde’ye geliyorlar Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Projesi için Niğde ilini gerek görmüyorlar. Niğde’de üretilen ürünler işleme tesisi olmadığından gelişemiyor” dedi.
SORUNLARDAN, TARIM VE HAYVANCILIKTA SANAYİLEŞME İLE KURTULABİLİRİZ
“Türkiye tarım ve hayvancılıkta sanayileşirse geleceğini kurtarır” diyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bunun için de orta Anadolu illeri başta olmak üzere yapılması gereken çok iş var. Sulama suyu sorununu dahi Türkiye çözemedi. Sulamayı önce vahşi sulama olarak yaptık toprağı bitirdik sonra yağmurlama damlama uygulaması geçtik suyu şu anda kısmen daha iyi kullanıyoruz. Ama bu kex yer üstü su Kaynakları yerine yer altı sulara yöneldik. Yer altı sularını aşırı tüketip kuraklık ile bu kez yer altı sularını tüketiyoruz, yeraltından kuyu sularını çıkartırken enerji kullanıyoruz. Enerji gideri artıyor. Yeraltı suyu kullanan çiftçi hasat yapmadan enerji borcunu ödeyemiyor hasat zamanı da ürünü para etmediği zaman bu sefer de icraa geliyor. Tarlasına traktörüne trafosuna bile icra gelmiş çiftçilerimiz var ve bunlar mağdur durumda. Çiftçi borç içinde. Mazotta indirim yapılacağı söyleniyor ama her çiftçi yararlanamıyor keza çiftçi kayıt sistemine ve TARSİM’e dahil olmayan çiftçiler ne kuraklıkta ne mevsimsel donda destek alamıyor. Ama Türkiye’nin bir gerçeği de kayıt dışı çiftçilik, 50 yıla yakın Hazine arazisi eken ya da toplulaştırma ile Çiftçi Kayıt Sistemine dâhil olmayan çiftçi var. Onlar ciddi mağdur. Çiftçiyi bu sisteme dâhil edemiyor isek devlet olarak mağduriyetlerinin de giderilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
ÜRETİCİDEN, TÜKETİCİYE UÇURUM VAR
Ömer Fethi Gürer, Türkiye’nin en büyük sorunlarından birisinin de tüketici ile üretici arasındaki fiyat uçurumu olduğunu belirterek, “Kooperatifleşme birlik kurulması ve sistemin bu aradaki dengesizliğinin giderilmesi gerektiğini söyledi. Gürer tarım ve hayvancılığın sorunlarının aşılmasında Bilgi ve bilimselliğinde önemine vurgu yaparak CHP olarak her köye bir ziraat mühendisi her köye bir veteriner verilmesi gerektiğini söylüyoruz. Bunun yanında kooperatiflerin geliştirilmesi gerektiğini söylüyoruz.” dedi.
PATATES ÜRETİCİLERİ ENDİŞELİ
Gürer hayvancılığın yanında tarımda sorunların sürekli çiftçiyi mağdur ettiğini söyledi. Patates üretiminde değil pazarlanmasında ciddi sorunlar bulunduğuna işaret eden Ömer Fethi Gürer” Niğde’nin başlıca sorunlarından birinin patates olduğunu ifade ederek şöyle konuştu” üretilen patatesler entegre tesis olmadığı için depolanır ve tüccara verilir. Tüccar da yurt dışı satış yapar. Yurt dışı için devletin teşvik açıklaması tüccar için patatese ilgi yaratır. Şu anda patatesin maliyeti 550, 600 kuruş ama tüccar 400 krş ile alıyor, üretici zarar ettiği için satamıyor. Tüccar fiyatı daha da düşürmek peşinde. Depodaki patatese alıcı gelmiyor. Üretici deposundaki kalan ürününü satamayınca sıkıntı artıyor. Kara kara düşünüyor. Son üç yılda patates üreticisi gerçek anlamda mağdur. Hükümet’ten dış satım için iki yıl önce 50 kuruş geçen yılda 75 kuruş destek geldi. Ama ne zaman geliyor neredeyse ürün çürümek üzereyken geliyor. Bizler başbakana çağrıda bulunduk Niğde’ye gelmeden önce mecliste yaptığı konuşmada söyledim. Bu teşviklerin 120 -130 kuruş seviyelerine gelmesi gerekiyor. Hükümet bir an önce ihraç kayıtlı teşvik açıklamalı yoksa patates çürüyecek” dedi. Gürer” Bu yılda kuraklık riskine dikkat çekerek eğer böyle devam ederse bahçe bitkileri için de don riski var. Havaların böyle gitmesiyle depodaki ürünlerinde bir an önce satılması gerekiyor. “ dedi.
ŞEKER PANCARI TEHLİKEDE
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, KHK ile kapanan Şeker Kurumu’nun piyasa düzenleyici bir kurum olduğunu belirterek, “Şeker Kurumunun ortadan kalkmasına en çok Nişasta Bazlı şeker üreticilerinin sevindiğine göre şeker pancarını ve şeker üreticilerini iyi günler beklenmiyor. Şeker pancarından üretilen şekerin maliyetinin yüksek olduğunu Ancak insan sağlığı için doğru şeker olduğunu belirtip yurtdışından ucuz ürünü bulup da yerli ürününün yerine ithal ürünü yüksek yoğunlukta tatlandırıcı ve NBŞ girişi artarsa şeker pancarında fabrikasında biter. Pancar strateji bir ürün olarak korunmalı. Binlerce üretici, çiftçi, işçi mağdur edilmemeli. Sağlıksız ürünlerin ülkemize girişine izin verilmemeli. Şeker kurumunun görevi, şeker piyasasını düzenlemek, yurtdışı ithalat ihracat dengesinde yol gösterici olmak. Son 17 aydır bu kurul çalıştırılmıyor. Kurumun çalıştırılmamasını nişasta bazlı şeker üreticileri daha çok talep ediyordu. Şeker kurumunun kapatılmasının birden fazla riski dikkate alınıp düzenleme sağlanmalıdır. Nişasta bazlı şeker üreticilerinin gücü daha fazla bunların yaratacağı baskı ve Pazar payı şeker pancarının geriye düşmesine neden olabilir. Şeker pancarı çiftçisi bu anlamda ciddi risk yaşayabilir. İkincisi şeker fabrikaları sıkıntıya düşer. Türkiye’de şeker fabrikalarında bakımlar uzun süredir yapılmıyor. Taşeronda çalıştırılan işçiler kadroya alınmıyor. Sayıştay raporlarında şeker fabrikalarının çok arıza yaptığı ortaya çıkıyor. Şeker fabrikaları ülkemizde yok edilmek isteniyor. Tütün üretici ve fabrikaları nasıl yok edildi ise sıra şeker pancarında. Sigara tüketiminin azalması engellenmeye çalışılıyor ama azalma olmadığı gibi bir de yerli tütün bitirildi. Burada hükümetin bakışı önemli ben Anadolu da zorluklarla üretim yapan çiftçimin yanındayım demek önemli. Bölgede en büyük ülkelerden birisiyiz. Bu nüfusu beslemenin yanında bu insanları üretime katmak zorundasınız.
Domatesi fasulyeyi nohutu mercimeği kendimiz üretirdik, bunların tohumlarıyla tekrar ekim yapardık. Karpuzu cevizi bile ithal eder olduk. Yerel ve Anadolu koşullarına uyan ürünü tohumu biz yetiştirmeliyiz. Üreticiyi çiftçiyi ürettiklerimizi korumalıyız” dedi.
İTHALATTAKİ YANLIŞLAR
Hükümetin, ithalatla ilgili yanlış politikalarına da değinen Ömer Fethi Gürer, “Hükümet enflasyon varsa ithalata yöneliyor. Ne zaman ithalata yöneliyor. Kuru fasulye hasadı yapılacak bir bakıyorsunuz gümrük vergileri sıfırlanmış. Çiftçi kuru fasulyeden zarar ederim diye Ekim’inden vazgeçiyor. Başka ürüne yöneliyor. Bu kez o üründe sorun yaşadığında zora giriyor. Buğdayda da hasat zamanı, tüccar devrede bu kez ithal izni buğday üreticisini vuruyor, çiftçi iki yıldır aynı fiyatla ürün satmak zorunda kalıyor. Bu durumda girdi fiyatı artıp gelir düşünce ürün artık ekilmez hale geliyor. “dedi.
SÜT ÜRETİCİLERİ DERTLİ
1 litre süt için 1.5 kilo yem verildiğini, artan yem fiyatları karşısında süt üreticilerinin çaresiz kaldığını ve hayvanını satmak zorunda kaldığını anlatan Ömer Fethi Gürer, “İlgili bakana da süt tozu ithalatını sordum. 270 bin kilo süt tozu Türkiye’ye giriş yapmış. Süt tozunu sütü tüketecek kişiye veriyorsunuz. Sanayici yüzde 20- 22 aralığında raftaki ürüne zam yapıyor ama üreticiye aynı zammı yansıtmıyor. Türkiye’de böyle giderse sütü çok pahalıya almak zorunda kalacağız. Sütle ilgili üretim yapanlar artık gelir düzeyi düşük diye süt üretiminden çekilecekler. İnekleri kesime verecekler üretim azalacak ve sorun doğacak gidiş doğru bir gidiş değil, süt konseyi 13 kuruş zam vermiş, 140 kuruşu 153 kuruşa çıkarmış, kesintilerle zam 9 kuruş eder. Sanayici raftaki ürüne % 20-22 zam yapar üretici düşünmezse gelecek iyi gelmeyecek ” diye konuştu.
BUZAĞI ÖLÜMLERİ DİKKAT
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Buzağı ölümleri yüzde 15’lere gelmiş durumda. Buzağı ölümleri yaşanınca besici sorun yaşıyor. Geçmişte inek için verilen teşvik buzağı için veriliyor. Buzağı öldüğü zaman bir daha o teşviği de alamıyor. Her türlü mağdur oluyor üretici. Bakanının açıklamasına göre buzağı ölümleri engellenecek deniliyor ama devlet için hayvancılık yapan TIGEM de dahi yüzde 10’dan aşağı düşmüyor. Buzağı ölümlerine önlemler alınması gerekiyor. Buzağı ölümü engellenirse et sorunu da düşer. Buzağı ölümlerinin önlenmesi için ciddi çalışma şart. % 15 lere ulaşan bu ölümlerin nedeni saptanıp çözüm üretilmeli” diye konuştu.
İTHAL ET KONUSUNDA HÜKÜMETİ UYARMIŞTIM
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bosna-Hersek’ten ithal edilen 20 ton sığır etinde hastalık tespit edilmesi olayına değinerek, Kasım ayında Meclis’te düzenlediğim basın toplantısıyla, bu konuda hükümeti uyarmıştım. Yurtdışından getirilen etlerin analiz raporlarının, satışı yapılan marketlerle, tüketicinin görebileceği şekilde yer alması gerektiğini söylemiştim. Lop etlerin menşeini tüketici bilmeli, analiz raporlarını görmeli, Veteriner ve laboratuvar sonuçları incelenip satışa verilmeli, analiz raporları kısa sürede tanzim edilmeli, Et ve süt kurumu genel müdürlüğünün alım üretim daire başkanlığının yazısına göre ülkemize 29.05.2017 tarihinde giriş yapmış ette sorun beş ay sonra işleme alınıyor. Bu etlerin yapılan incelemeler sonucunda imha edilmesi gerektiğine 2018 Ocak ayında karar veriliyor. Aradan 5 ay geçmiş. Bizim söylediğimizin doğru çıkması bizi mutlu etmez keşke daha alımda bu sorun saptansa idi. Et özünde dünyada sorun, çözümü kendi etini kendi ülkende üreteceksin, besiciliği geliştireceksin. Dünya bu konuda sorunlar yaşıyor, örneğin 2017 yılının başında çok sayıda ülke Brezilya’dan et alımını durdurmuştu. Tarihi geçmiş etlerin etiketini değiştirip satıldığı da saptanmıştı” diye konuştu.
SORUNA BÜTÜN OLARAK BAKMALI
Gürer, hayvancılıkta üretim sağlayacak tüm konuların bir bütün içinde yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, ”Yem fiyatları, besicilik yapılan yerlerin modernizasyonu, destekler, teşvikler, insan gücü, hepsine bir bütün olarak bakarsak bilgi ve bilimle buluşturup yerele sahip çıkarsak sorunu aşarız” dedi.
Takım | O | G | M | B | A | Y | P | AV | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Galatasaray | 11 | 10 | 0 | 1 | 32 | 11 | 31 | +21 |
2 | Fenerbahçe | 11 | 8 | 1 | 2 | 27 | 9 | 26 | +18 |
3 | Samsunspor | 12 | 8 | 3 | 1 | 24 | 13 | 25 | +11 |
4 | Eyüpspor | 12 | 6 | 2 | 4 | 18 | 11 | 22 | +7 |
5 | Beşiktaş | 11 | 6 | 2 | 3 | 19 | 10 | 21 | +9 |
6 | Göztepe | 11 | 5 | 3 | 3 | 19 | 13 | 18 | +6 |
7 | Sivasspor | 12 | 5 | 5 | 2 | 17 | 20 | 17 | -3 |
8 | Başakşehir FK | 11 | 4 | 3 | 4 | 17 | 14 | 16 | +3 |
9 | Kasımpaşa | 12 | 3 | 4 | 5 | 16 | 19 | 14 | -3 |
10 | Konyaspor | 12 | 4 | 6 | 2 | 14 | 20 | 14 | -6 |
11 | Antalyaspor | 12 | 4 | 6 | 2 | 15 | 24 | 14 | -9 |
12 | Çaykur Rizespor | 11 | 4 | 6 | 1 | 10 | 19 | 13 | -9 |
13 | Trabzonspor | 11 | 2 | 3 | 6 | 12 | 14 | 12 | -2 |
14 | Gaziantep FK | 11 | 3 | 5 | 3 | 15 | 18 | 12 | -3 |
15 | Kayserispor | 11 | 2 | 3 | 6 | 11 | 16 | 12 | -5 |
16 | Bodrum FK | 12 | 3 | 7 | 2 | 10 | 16 | 11 | -6 |
17 | Alanyaspor | 11 | 2 | 5 | 4 | 9 | 14 | 10 | -5 |
18 | Hatayspor | 11 | 1 | 7 | 3 | 10 | 18 | 6 | -8 |
19 | Adana Demirspor | 11 | 0 | 9 | 2 | 9 | 25 | 2 | -16 |
Takım | O | G | M | B | A | Y | P | AV | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Kocaelispor | 12 | 8 | 3 | 1 | 17 | 12 | 25 | +5 |
2 | Bandırmaspor | 12 | 7 | 2 | 3 | 17 | 10 | 24 | +7 |
3 | Erzurumspor FK | 12 | 7 | 4 | 1 | 17 | 8 | 22 | +9 |
4 | Fatih Karagümrük | 12 | 6 | 3 | 3 | 26 | 13 | 21 | +13 |
5 | Iğdır FK | 12 | 6 | 3 | 3 | 17 | 10 | 21 | +7 |
6 | MKE Ankaragücü | 12 | 6 | 5 | 1 | 18 | 12 | 19 | +6 |
7 | Çorum FK | 12 | 5 | 3 | 4 | 14 | 12 | 19 | +2 |
8 | Boluspor | 12 | 5 | 4 | 3 | 15 | 11 | 18 | +4 |
9 | Şanlıurfaspor | 12 | 5 | 4 | 3 | 21 | 19 | 18 | +2 |
10 | Manisa FK | 12 | 5 | 5 | 2 | 16 | 12 | 17 | +4 |
11 | Esenler Erokspor | 12 | 5 | 5 | 2 | 19 | 16 | 17 | +3 |
12 | Ümraniyespor | 12 | 5 | 5 | 2 | 18 | 17 | 17 | +1 |
13 | Pendikspor | 12 | 5 | 5 | 2 | 13 | 15 | 17 | -2 |
14 | Keçiörengücü | 12 | 3 | 3 | 6 | 13 | 15 | 15 | -2 |
15 | Gençlerbirliği | 12 | 4 | 5 | 3 | 10 | 12 | 15 | -2 |
16 | İstanbulspor | 12 | 4 | 6 | 2 | 14 | 15 | 14 | -1 |
17 | Amed SK | 12 | 3 | 4 | 5 | 10 | 12 | 14 | -2 |
18 | Sakaryaspor | 12 | 3 | 5 | 4 | 15 | 18 | 13 | -3 |
19 | Adanaspor | 12 | 1 | 7 | 4 | 10 | 28 | 7 | -18 |
20 | Yeni Malatyaspor | 12 | 0 | 12 | 0 | 5 | 38 | 3 | -33 |
Takım | O | G | M | B | A | Y | P | AV | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | GMG Kastamonuspor | 11 | 8 | 1 | 2 | 22 | 8 | 26 | +14 |
2 | Sarıyer | 11 | 7 | 0 | 4 | 19 | 4 | 25 | +15 |
3 | Altınordu | 11 | 6 | 1 | 4 | 17 | 8 | 22 | +9 |
4 | Adana 1954 Futbol Kulübü | 11 | 7 | 3 | 1 | 19 | 11 | 22 | +8 |
5 | Batman Petrolspor | 11 | 7 | 4 | 0 | 18 | 10 | 21 | +8 |
6 | İskenderunspor A.Ş. | 11 | 5 | 1 | 5 | 16 | 6 | 20 | +10 |
7 | 24Erzincanspor | 11 | 5 | 1 | 5 | 16 | 6 | 20 | +10 |
8 | Beykoz Anadolu | 11 | 6 | 3 | 2 | 19 | 15 | 20 | +4 |
9 | Kırklarelispor | 11 | 3 | 2 | 6 | 12 | 10 | 15 | +2 |
10 | Fethiyespor | 11 | 4 | 5 | 2 | 16 | 16 | 14 | 0 |
11 | Kepezspor FAŞ | 11 | 3 | 5 | 3 | 12 | 12 | 12 | 0 |
12 | 1461 Trabzon FK | 11 | 3 | 5 | 3 | 12 | 12 | 12 | 0 |
13 | İnegölspor | 11 | 2 | 4 | 5 | 8 | 11 | 11 | -3 |
14 | Isparta 32 Spor | 11 | 1 | 4 | 6 | 7 | 13 | 9 | -6 |
15 | Sincan Belediyesi Ankaraspor | 11 | 1 | 6 | 4 | 6 | 16 | 7 | -10 |
16 | Karaköprü Belediyespor | 11 | 1 | 7 | 3 | 8 | 20 | 6 | -12 |
17 | Altay | 11 | 1 | 8 | 2 | 6 | 25 | 5 | -19 |
18 | Hes İlaç Afyonspor | 11 | 0 | 10 | 1 | 4 | 34 | 1 | -30 |
Takım | O | G | M | B | A | Y | P | AV | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Bursaspor | 10 | 8 | 0 | 2 | 21 | 2 | 26 | +19 |
2 | Karşıyaka | 10 | 8 | 1 | 1 | 18 | 4 | 25 | +14 |
3 | Silifke Belediye Spor | 10 | 5 | 2 | 3 | 19 | 10 | 18 | +9 |
4 | Düzcespor | 10 | 5 | 2 | 3 | 16 | 7 | 18 | +9 |
5 | Belediye Kütahyaspor | 10 | 5 | 4 | 1 | 12 | 11 | 16 | +1 |
6 | Kahramanmaraşspor | 10 | 5 | 4 | 1 | 10 | 10 | 16 | 0 |
7 | Bornova 1877 | 10 | 4 | 3 | 3 | 17 | 11 | 15 | +6 |
8 | Muş Spor Kulübü | 10 | 3 | 2 | 5 | 7 | 6 | 14 | +1 |
9 | Anadolu Üniversitesi | 10 | 3 | 4 | 3 | 9 | 10 | 12 | -1 |
10 | Artvin Hopaspor | 10 | 2 | 2 | 6 | 5 | 10 | 12 | -5 |
11 | 23 Elazığ Futbol Kulübü | 10 | 2 | 4 | 4 | 4 | 8 | 10 | -4 |
12 | Kırşehir Futbol SK | 10 | 2 | 4 | 4 | 7 | 12 | 10 | -5 |
13 | Tokat Bld Plevnespor | 10 | 2 | 5 | 3 | 5 | 11 | 9 | -6 |
14 | Bulvarspor | 10 | 1 | 4 | 5 | 8 | 19 | 8 | -11 |
15 | Ergene Velimeşe | 10 | 1 | 7 | 2 | 3 | 16 | 5 | -13 |
16 | Kuşadasıspor | 10 | 1 | 9 | 0 | 8 | 22 | 3 | -14 |
Tarih | Ev Sahibi | Sonuç | Konuk Takım |
---|---|---|---|
23/11/2024 | Eyüpspor | vs | Çaykur Rizespor |
23/11/2024 | Gaziantep FK | vs | Başakşehir FK |
23/11/2024 | Kayserispor | vs | Fenerbahçe |
23/11/2024 | Bodrum FK | vs | Galatasaray |
24/11/2024 | Sivasspor | vs | Kasımpaşa |
24/11/2024 | Konyaspor | vs | Hatayspor |
24/11/2024 | Samsunspor | vs | Alanyaspor |
24/11/2024 | Beşiktaş | vs | Göztepe |
25/11/2024 | Trabzonspor | vs | Adana Demirspor |
Tarih | Ev Sahibi | Sonuç | Konuk Takım |
---|---|---|---|
22/11/2024 | Pendikspor | vs | Ümraniyespor |
23/11/2024 | Keçiörengücü | vs | Manisa FK |
23/11/2024 | Yeni Malatyaspor | vs | İstanbulspor |
23/11/2024 | Boluspor | vs | Şanlıurfaspor |
23/11/2024 | Gençlerbirliği | vs | MKE Ankaragücü |
24/11/2024 | Erzurumspor FK | vs | Fatih Karagümrük |
24/11/2024 | Adanaspor | vs | Sakaryaspor |
24/11/2024 | Esenler Erokspor | vs | Çorum FK |
24/11/2024 | Kocaelispor | vs | Bandırmaspor |
25/11/2024 | Iğdır FK | vs | Amed SK |
Tarih | Ev Sahibi | Sonuç | Konuk Takım |
---|---|---|---|
16/11/2024 | Beykoz Anadolu | vs | Kepezspor FAŞ |
16/11/2024 | Karaköprü Belediyespor | vs | Altınordu |
16/11/2024 | Sincan Belediyesi Ankaraspor | vs | Kırklarelispor |
17/11/2024 | Altay | vs | Sarıyer |
17/11/2024 | Batman Petrolspor | vs | Afyonspor Kulübü |
17/11/2024 | Fethiyespor | vs | İnegölspor |
17/11/2024 | GMG Kastamonuspor | vs | Isparta 32 Spor |
17/11/2024 | 1461 Trabzon FK | vs | Adana 01 Futbol Kulübü |
17/11/2024 | 24Erzincanspor | vs | İskenderunspor A.Ş. |
17/11/2024 | Altay - Sarıyer | Sarıyer ligdeki son 11 maçında hiç kaybetmedi | Sarıyer yenilmez |
17/11/2024 | Fethiyespor - İnegölspor | İnegölspor ligdeki son 6 maçında hiç kazanamadı | Fethiyespor yenilmez |
Tarih | Ev Sahibi | Sonuç | Konuk Takım |
---|---|---|---|
16/11/2024 | Bursaspor | vs | Bulvarspor |
16/11/2024 | Silifke Belediye Spor | vs | Artvin Hopaspor |
17/11/2024 | Anadolu Üniversitesi | vs | Karşıyaka |
17/11/2024 | Belediye Kütahyaspor | vs | 23 Elazığ Futbol Kulübü |
17/11/2024 | Ergene Velimeşe | vs | Tokat Bld Plevnespor |
17/11/2024 | Kahramanmaraşspor | vs | Bornova 1877 |
17/11/2024 | Kırşehir Futbol SK | vs | Kuşadasıspor |
17/11/2024 | Muş Spor Kulübü | vs | Düzcespor |
17/11/2024 | Ergene Velimeşe - Tokat Bld Plevnespor | Tokat Bld Plevnespor ligde deplasmandaki son 5 maçında hiç kazanamadı | Ergene Velimeşe yenilmez |
17/11/2024 | Muş Spor Kulübü - Düzcespor | Düzcespor ligde deplasmandaki son 5 maçında hiç kaybetmedi | Düzcespor yenilmez |
17/11/2024 | Kırşehir Futbol SK - Kuşadasıspor | Kırşehir Futbol SK ligde evindeki son 5 maçında hiç kazanamadı | Kuşadasıspor yenilmez |